Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι το τρίτο καλοκαίρι που οι Έλληνες σε ολόκληρη την χώρα νιώθουν την απειλή των πυρκαγιών να φτάνει ανά πάσα στιγμή ως την πόρτα των σπιτιών τους, όπως πάντα σε ανύποπτη ώρα.
Δείγμα της απροχώρητης κατάστασης το σκηνικό που έχει στηθεί μέσα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας όπου οποιαδήποτε ώρα, για δεκάδες λόγους που όλοι τους γνωρίζουμε, είναι πιθανόν να ξεσπάσει πυρκαγιά δίπλα στα σπίτια μας και πολλές κατοικημένες περιοχές είναι καθημερινά υποψήφιες.
Ανεξαρτήτως από το ποιες από αυτές τις κατοικίες που βρίσκονται στις δασικές εκτάσεις- η απλά κοντά σε αυτές- είναι νόμιμες η παράνομες ,όπως είδαμε τελευταία με τις φωτιές στα Γλυκά νερά, στο Πάτημα στα Βριλησσια και στην Καισαριανη, σε λίγο πια θα είναι πιθανόν να ξεκινήσει πυρκαγιά από τον Εθνικό κήπο στην Βασιλισσης Σοφίας…Ως κάτοικος Παλιάς Πεντέλης «σημαδεμένος» ψυχολογικά από τις τόσες φωτιές που ρήμαξαν το Πεντελικό βουνό την τελευταία εικοσαετία, αναρωτιέμαι αν θα πάρουμε ποτέ την κατάσταση στα χεριά μας και πόσο τελικά οι τόσο οικονομικά εύποροι κάτοικοι των Βορείων προαστίων θα δείξουν έμπρακτα παντοιοτρόπως το ενδιαφέρον τους τόσο για την ασφάλεια των περιουσιών τους όσο και των συνανθρώπων τους.
Ανοίγω θέμα διάλογου και περιμένω γνώμες και απόψεις επί του θέματος.

Σε αυτή την χωρά που το θεσμικό πλαίσιο είτε δεν υπάρχει είτε υπάρχει μόνο και μόνο για να καταπατειται τι απομένει να κάνει κανείς?
Ξέρετε πόσοι Γάλλοι και Ιταλοί έχουν προστατέψει υπέροχα τα δάση τους και τις πόλεις τους?.
Τι θα γίνει από δω και πέρα που ο μέσος ορος της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και έτσι ο κίνδυνος κάθε καλοκαίρι για φωτιά θα πολλαπλασιαστεί ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: